Kostprijzen dalen

De berekende kostprijzen van een big en een kilo varkensvlees zijn sinds begin dit jaar licht gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen UR Livestock Research. Belangrijkste oorzaken zijn dalende voerprijzen en iets betere technische resultaten.

Volgens de berekeningen ligt de kostprijs van een big nu op € 58,66, incl. BTW. Dat is € 1,68 minder dan in januari dit jaar. De kostprijs van een kilo varkensvlees ligt met € 1,99 nu 4 centen lager dan begin dit jaar. De voerkosten zijn dus voorlopig over het hoogtepunt heen. Toch hebben de voerkosten het afgelopen jaar behoorlijk doorgetikt in de kostprijs. De berekende kostprijs voor een kilo vlees ligt nu 11 cent hoger dan in juli 2012.

Jaarlijks publiceert Wageningen UR Livestock Research kostprijsberekeningen op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar daarvoor. In januari volgt eventueel een bijstelling op basis van de dan actuele voerprijzen. Het landelijke biggenprijsschema wordt gebruikt bij begrotingen en komt mede tot stand door DLV Dier groep, NVV, Rabobank en de Vakgroep Varkenshouderij LTO. Als basis geldt een evenredige verdeling van winst en verlies tussen fokker en mester.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer