Nog een paar weken mest afvoeren

Varkenshouders moeten zich realiseren dat ze nog twee tot drie weken hebben om hun mest af te voeren. “Daarna is er geen vraag meer en komen ze volgend jaar pas weer aan bod”, zegt Ben Rooyackers, directeur van Mestac.
Het is mooi voor de varkens- en rundveehouders dat er dit jaar lage prijzen zijn voor de mestafzet. Er is echter geen sprake van een structureel tekort aan mest. Er is een kunstmatig tekort gecreëerd, doordat de rundvee- en varkenshouders hun mest vasthouden. Veehouders die over drie weken hun mest nog niet kwijt zijn, kunnen hun borst echter nat maken. Ze moeten de mest dan opslaan tot het nieuwe seizoen volgend jaar met alle gevolgen van dien.
Dit kunstmatige tekort aan mest is geen goed teken voor varkenshouders en rundveehouders. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat er geen noodzaak is voor echte mestverwerking. Rooyackers: “Er is in Nederland een overschot aan fosfaat én stikstof en dat is alleen met vergaande mestverwerking op te lossen. Scheiden en dikke fractie afvoeren is hooguit een korte termijn oplossing.”


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer