Brabant besluit over toekomst veehouderij

Alleen Brabantse veehouderijen die aantoonbaar maatschappelijk produceren krijgen in de toekomst de ruimte om hun bedrijf te ontwikkelen. Verder gaat een bovengrens gelden van 1,5 ha bouwblok. De Provinciale Staten van Brabant heeft dat vrijdag besloten. De maatregelen zijn een vervolg op de werkconferentie ‘Transitie naar een zorgvuldige veehouderij’, ook wel het Brabantberaad genoemd.

De denklijn komt erop neer dat veehouders die willen uitbreiden, daar alleen toestemming voor krijgen als ze extra maatregelen nemen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, dierengezondheid, natuur en milieu. De provincie werkt hiervoor een instrument uit dat duurzame bedrijfsvoering objectiveert, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Ook worden veehouders verplicht hun plannen in dialoog met buurtbewoners vorm te geven. In de jaren naar 2020 wordt de vereiste score stapsgewijs verhoogd.  

Geen tijdelijke bouwstop
De fracties van GroenLinks, PVV, PvdD en OSN namen het initiatief om via een zogenaamd voorbereidingsbesluit een tijdelijke bouw- en uitbreidingstop af te dwingen voor 16 gemeenten met relatief veel vee. Deze fracties maken zich zorgen dat er nog veel vergunningen onder de ‘oude’ voorwaarden aangevraagd worden totdat het nieuwe beleid van kracht gaat. Dit zou kunnen leiden tot ontwikkelingen die niet passen binnen de denklijn. Het voorbereidingsbesluit kreeg ook uit andere fracties bijval, maar behaalde geen meerderheid. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer