Elk nadeel...

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Deze uitspraak komt van de wijsgeer J.C. ofwel Johan Cruijff en is vaak van toepassing . Ik moest hier afgelopen week aan denken in verband met alle commotie rond paardenvlees in diverse producten en het waarschijnlijk met EHEC besmette vlees in Zweden. Het is natuurlijk nooit goed als er twijfels zijn rondom de herkomst en/of betrouwbaarheid van je product. Ook al is er met dat product, paardenvlees, op zichzelf niks mis. Toch moet de consument wel goed en volledig worden geïnformeerd over het vlees en de vleesproducten. Of deze zich vervolgens wat van deze informatie aantrekt, is aan de consument zelf.


Door alle publiciteit rondom deze kwesties is ineens voor heel Nederland in beeld wat voor belangrijk vleeshandelsland Nederland eigenlijk is. Ik heb in diverse landelijke bladen hele stroomschema’s voorbij zien komen van import, productie en exportvolumes van diverse vleessectoren. Als primaire sector doen we al vele jaren onze uiterste best om onze dieren, en dus uiteindelijk het vlees ervan, zo schoon mogelijk te produceren. Zonder residuen of andere risicovolle stoffen voor de volksgezondheid. Hiervoor hebben we in Nederland diverse private (de IKB’s) maar ook overheidssystemen, waarbij we gevraagd en ongevraagd bezoek kunnen verwachten op onze bedrijven om deze voedselveiligheid te kunnen blijven waarborgen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat deze systemen puur uit eigenbelang zijn opgezet omdat we als exportland natuurlijk niet anders kunnen dan het beter te doen dan onze concurrenten. Maar ook nu blijkt weer dat alleen een schone “grondstof” geen garantie is. Als ik zie wat er na het slachtproces, buiten de invloed van de producent, met vlees gebeurd dan had ik in het verleden veel meer gedoe verwacht. Want er worden volop specerijen en kruiden op en aan vlees toegevoegd voor smaak en/of kleur, om van het injecteren van zouten (bij bacon) nog maar te zwijgen. Hoe veilig zijn die eigenlijk? Maar daar hoor je vrijwel nooit iets over.


Terug naar het voordeel van het gedoe rondom vlees. Het is nu voor het publiek weer eens duidelijk geworden hoe waardevol goede tracking en tracing tot op de winkelvloer is. Dat betekent dat er nu een publiek draagvlak is voor een betere borging van aanvoer van de Nederlandse supermarkten. Tot nu toe kopen zij het liefste op diverse plaatsen om zo de prijs beter uit te kunnen onderhandelen. Dat is ons grote probleem als we met hen in gesprek zijn over betere margeverdeling in de keten. De achterdeur vanuit het buitenland staat altijd open. Misschien dat er nu door alle commotie meer druk komt om écht alleen Nederlands vlees in de winkel te leggen en wij als leverancier weer in een betere onderhandelingspositie komen. We zullen zien, maar de komende tijd ga ik paardenvlees nog wel eens als voorbeeld aanhalen in onze gesprekken.


Wyno Zwanenburg
Voorzitter NVV
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer