TOPIGS vindt toom-SNP’s

TOPIGS heeft een serie SNP’s gelokaliseerd die verantwoordelijk zijn voor de genetische variatie in toomgewicht en toomuniformiteit. Met deze SNP’s is het mogelijk zeugen te fokken die grote, zware en uniforme tomen werpen. Biggen die ter wereld komen met een hoog geboortegewicht presteren beter.

Bijna 50 procent van de erfelijke variatie voor geboortegewicht en uniformiteit worden verklaart  door de  gelokaliseerde SNP’s. De betrouwbaarheid van de fokwaardes van jonge gegenotypeerde zeugenlijnberen verbetert hierdoor volgens TOPIGS met bijna 30 procent.

Het is nu mogelijk de genetische waarde voor toomgewicht en toomuniformiteit van jonge zeugenlijnberen te voorspellen voordat ze uit hun opfoktestperiode komen. In het verleden was het alleen mogelijk om verschillen in genetische aanleg tussen volle broers te bepalen aan de hand van de worpen van de nakomelingen van deze beren.

TOPIGS heeft een databank waar jaarlijks de geboortegewichten van meer dan een half miljoen biggen in worden opgeslagen. Dit doet TOPIGS al enkele jaren waardoor de totale databank de geboortegewichten van 5 miljoen biggen bevat. Door de gegevens van deze databank te combineren met de mogelijkheden die genomic selection biedt is het mogelijk extra genetische vooruitgang te boeken.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer