Goed en slecht nieuws

Het jaar 2012 zullen we afsluiten met een voerwinst van ongeveer € 83,- per vleesvarken (inclusief btw). Het eerste halfjaar was dit € 60,- en het tweede halfjaar wordt dit volgens prognose € 106,-. Bij de vleesvarkens zitten we daarmee voor het zesde jaar op rij onder of maximaal op de langjarige voerwinst. Bij de zeugen eindigen we richting de € 650,- per zeug, met € 800,- in de eerste helft en € 500,- in de tweede helft van het jaar.

Volgens de termijnmarkt verwachtingen voor het eerste halfjaar van 2013 voor voer (nagenoeg gelijk aan niveau van heden), big (stijgt met ca € 4 ten opzichte van niveau van heden) en vlees (blijft gelijk aan huidige prijsniveau), komt de voerwinst voor de eerste zes maanden uit op € 64,- per vleesvarken en € 725,- per zeug. In onderstaande tabel staan voor de vleesvarkens de data voor 2012 en de data voor eerste helft 2013 en heel 2013 vermeld.

Het is sterk de vraag wat er in de EU gebeurt met prijzen voor big en vlees, dus de termijnmarkt voor de eerste maanden is waarschijnlijk dichter bij de waarheid dan de prijs voor over een periode van zeg zes maanden en later.

Het gevoel in de sector is dat voor heel 2013 een voerwinst verwacht wordt, die beter is dan de voerwinst over 2012. Het eerste halfjaar begint in ieder geval iets beter. Als de termijnmarkt verder gevolgd wordt, zal het voer in de tweede helft van het jaar ca. 10 procent dalen en gemiddeld over heel 2013 4 procent lager zijn dan het niveau van november 2012. Voor deze prijzen is op de termijnmarkt momenteel voer vast te leggen. Bedacht moet worden dat het niveau in november 8,6 procent boven het gemiddelde van heel 2013 ligt. Dit geeft dus al een neerwaartse druk op de voerwinst over 2013. De vleesprijs noteert op de termijnmarkt voor het eerste halfjaar in 2013 momenteel € 1,76 en dezelfde prijs is genoteerd voor de tweede helft van 2013. De biggen blijven juist redelijk aan de prijs in het tweede halfjaar. Het is zeer de vraag of dit voor deze drie componenten een juist beeld is van de verwachting komend jaar. Mocht dit uitkomen, dan zou de voerwinst over heel 2013 voor de vleesvarkens uitkomen op € 79,-.

Bij de zeugen is de notering voor een big momenteel over de eerste helft van het jaar € 57,- en over de tweede helft € 54,-. Bij deze prijzen en een voerkosten daling van 4 procent ten opzichte van het niveau van november 2012, zou de zeugenhouderij uitkomen op een voerwinst van € 725,- over 2013.

Ik denk dat het interessant is om de lange termijnprijzen beter te gaan volgen en te bezien wanneer het interessant is om de prijzen vast te leggen. Ook geeft het kijken naar de feiten een betere inschatting voor het te verwachten eigen niveau aan inkomen, dan het volgen van de stemming in de sector.

Voor de zeugen lijkt dit voor heel 2013 tegen erg gunstige voerwinsten te kunnen, voor de vleesvarkens momenteel (door de hoge biggenprijs en de lage vleesprijs in het tweede halfjaar) enkel nog maar voor gemiddelde voerwinsten. De boeiende vraag voor eenieder is natuurlijk of de werkelijke markt zal afwijken van wat hier staat. Ik hoop dat dit voor de vleesvarkens eindelijk eens een omslagpunt gaat geven in de markt, zodat we na het zesde jaar op rij nu eens boven de langjarige voerwinst uit gaan komen. Daarbij hoop ik dat de rek dan komt uit de vleesprijs en niet uit een wegzakkende biggenprijs.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer