'Hoge voerprijzen zijn uitgelezen kans'

Er is veel gaande op de varkensmarkt. De voerprijzen zijn hoger dan ooit en landen als China en Brazilië ontwikkelen zich razendsnel. Volgens Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep LTO Varkenshouderij zijn de hoge voerprijzen een uitgelezen kans. “Als je gaat kijken naar efficiënte productie, dat kunnen wij als Nederland het beste.”
China en Brazilië zijn beide belangrijke varkenslanden, waar de kosten voor arbeid laag liggen. Beide landen zijn de varkenshouderij, weliswaar op een ander niveau, maar in razend tempo aan het ontwikkelen. In onderstaand filmpje opgenomen tijdens het World Pork Event in Berlijn vertellen Luciano Roppa, onafhankelijk consultant voor de Braziliaanse agrarische sector en Qion Hua, directeur van TOPIGS China waar de landen op dit moment tegen aan lopen.

Vormt die professionalisatieslag een bedreiging? “Nee, Europa hoeft niet bang te zijn voor Brazilië,” vertelt Roppa. “We moeten niet vergeten, dat de wereldbevolking en daarmee de vraag naar vlees alleen maar blijft stijgen.”
Volgens Howard Hill van Iowa Select Farms heeft China een enorm potentieel. “Al krijgen we maar een of twee procent van de Chinese, die is door de hoge varkensvleesconsumptie nog steeds enorm.” Ten Have denkt dat China zich gaat ontwikkelen op een manier die bij China past, dat is volgens haar niet per definitie het kopiëren van een Europese productie wijze. “Ik denk dat verschillende gebieden verschillende eisen zullen vragen aan productie.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer