Brazilië staat voor Europese uitdagingen

De varkenshouderij in Brazilië wordt in toenemende mate voor 'Europese' uitdagingen gesteld. Hoge voerprijzen en het vinden van goed gekwalificeerd personeel zijn de belangrijkste issues voor de komende tijd.
Dat zei Luciano Roppa, onafhankelijk consultant voor de Braziliaanse agrarische sector, tijdens het World Pork Event in Berlijn. Volgens Roppa is de Braziliaanse varkenshouderij de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 1,8 procent per jaar gegroeid. De verwachting voor dit jaar is een groei van twee procent. Die groei is met name toe te schrijven aan de gestegen binnenlandse consumptie. Ongeveer 85 procent van de Braziliaanse vleesproductie is voor eigen gebruik. 
Vanaf 2007 zijn de voerprijzen echter zodanig hoog, dat veel zelfstandige varkenshouders het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Sinds januari 2011 kwamen zij gemiddeld 3 dollarcent per kilo vlees tekort. Roppa verwacht dan ook een toename in het aantal samenwerkingsverbanden. Op dit moment is 61 procent van de productie in handen van integraties, is 34 procent van de varkenshouders zelfstandig en werkt 14 procent in coöperatief verband. Roppa verwacht meer coöperatieve constructies, die de in- en verkoop samen regelen voor het kostprijsvoordeel en die ook gezamenlijk een vleesmerk in de markt zetten.
De stijgende kostprijs zorgt ook voor een toenemend belang van efficiënte productie. Roppa verwacht dat de focus daarom meer komt te liggen op het aantrekken van goed gekwalificeerd personeel, dat kan omgaan met technologie en stalsystemen, die de productie efficiënter kunnen maken. De komende jaren zullen de inspanningen daarom in toenemende mate gericht zijn op het aantrekken van hoger opgeleid personeel en het (bij)scholen van de huidige arbeidskrachten.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer