Fermentatie in de praktijk

Fermenteren van brijvoer is in de praktijk mogelijk. Dat durft Jos Adriaans na een jaar testen in de praktijk te stellen. De brijvoerspecialist van Fransen Gerrits heeft een fermentmix samengesteld waarmee het fermenteren in de praktijk altijd goed lukt.
De fermentmix is samengesteld uit een aantal specifieke bacteriemengsels en katalysatoren. Dat zijn speciale voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het fermenteren altijd snel en goed verloopt. De fermentmix wordt volgens multiprocessing speciaal in de Fransen Gerrits fabriek gemaakt. Voor een goede fermentatie is warmte nodig. Daarom zijn er op het proefbedrijf van Fransen Gerrits, twee geïsoleerde fermenttanks geplaatst en een grote energiezuinige boiler van AO Smith die 700 liter warm water maakt. De besturing van de brijvoercomputer moest wel worden aangepast aan de nieuwe situatie.
Na enkele aanpassingen aan de grondstofsamenstelling van het rantsoen en het fine-tunen van het bacteriemengsel verloopt het fermenteren prima. Het proces is het afgelopen jaar maar een keer gisting opgetreden.
De groei van de vleesvarkens is gemiddeld minimaal 860 gram per dag, de voederconversie is 2,3. Heel opvallend is het effect op de gezondheid. De dierdagdosering is nog maar 0,5 tot 1.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer