Veel licht in inseminatiestal

In de inseminatiestal is veel licht noodzakelijk. Het advies van TOPIGS luidt 150 Lux op ooghoogte, gedurende 16 uur per dag.


De hormonen van de zeug die de eisprong regelen, reageren op de daglengte. Vooral bij het snel afnemen van de daglengte zoals dat einde zomer gebeurt, neemt de vruchtbaarheid af. Om dit verschijnsel te voorkomen is het advies om tijdens de guste periode te zorgen voor minimaal 16 uur licht per dag met een hoge lichtsterkte.


Het is daarbij overigens ook van belang dat de start en het einde van de kunstlichtperiode altijd op hetzelfde moment plaatsvindt. Het beste is daarom een tijdschakelklok die de verlichting regelt.


Naast voldoende licht bij de koppen van de zeug is het nodig om achter de zeugen genoeg licht te hebben. Dat komt de controle en het insemineren ten goede. Daglicht in de inseminatiestal is minder gewenst, omdat dit het lichtschema kan verstoren en dit tot warmte-instraling kan leiden.


Ook in wachtstal
Voor goede resultaten adviseert GD om ook in de eerste vier weken na de inseminatie te zorgen voor 16 uur licht. In ieder geval net zo lang en op dezelfde momenten als ook in de inseminatiestal. De lichtsterkte is hier van minder belang. Verandert het lichtregime van inseminatiestal naar de wachtstal drastisch, dan kan dit mogelijk leiden tot terugkomers.


Zie ook:
Inseminatiestal algemeen

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer