kdfjdk

 De vleesvarkensprijs is in zes weken tijd met twintig procent toegenomen vanwege de combinatie van een krap aanbod - ook door afname van het aantal zeugen - en een stabiele vraag. Dat blijkt uit het nieuwe Agrarisch Kwartaalbericht van het ING Economisch Bureau.
Het prijsniveau voor vleesvarkens ligt rond € 1,75 (exclusief BTW) per kg geslacht gewicht. Mochten de prijzen de rest van het jaar geleidelijk teruglopen, dan resteert al een gemiddelde prijsstijging over 2012 van zeven procent. (zie tabel). Ook de biggenprijs is opgelopen. In de eerste zeven maanden lag het prijsniveau € 11,50 hoger dan in 2011.

De productiewaarde van de hele agrarische sector stijgt dit jaar naar verwachting met ruim vijf procent. Deze meevaller is volgens ING toe te schrijven aan een krap aanbod in sectoren in combinatie met een stabiele vraag. De aanhoudende zwakte van de euro zorgt volgens ING bovendien voor een stevig fundament onder de vraag.

Keerzijde van de medaille voor de varkenshouder zijn de hoge voerkosten. ING verwacht dat de graanprijzen ook na de nieuwe oogst weinig zullen dalen. De rendementsontwikkeling blijft dan ook ver achter bij de gunstige prijsontwikkeling. Varkenshouders dreigen het kind van de rekening te worden van deze prijsverhogingen.

Het produceren van een vleesbig is € 6 duurder geworden en de voerkosten van een vleesvarken € 21. Deze extra kostenpost impliceert volgens de ING een kostprijsverhoging van 60 cent per kilogram verkoopbaar vlees ten opzichte van 2009. Varkenshouders hebben vanaf 2009 hun liquiditeitsbehoefte door het duurdere voer volgens de ING zien oplopen met circa € 70 per gemiddeld aanwezige zeug en € 19,50 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Een bedrijf met 5.000 vleesvarkens heeft daardoor op dit moment een € 100.000 hogere kapitaalsbehoefte dan eind 2009.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer