Varkenscyclus is verleden tijd

De varkenscyclus in de oude vorm bestaat niet meer, concluderen onderzoekers van LEI Wageningen UR in het rapport Prijsvorming in de varkensvleesketen. Het aanbod van varkens(vlees) op de EU-markt is vrijwel continu groter dan de vraag. Dit heeft als gevolg dat perioden van schaarste en hoge prijzen niet langer voorkomen, tenzij er een ernstige veterinaire crisis uitbreekt.

De onderzoekers concluderen dat de prijsvorming in de varkenshouderij sinds 2000 onder druk staat. De varkensprijzen hebben sinds 1997 meer onder dan boven de kostprijs gelegen. De variabele kosten worden weliswaar meestal gedekt, maar de vergoeding van de eigen arbeid en daarmee het gezinsinkomen en de besparingen staan onder druk.

LEI Wageningen UR keek daarom naar de manier waarop de prijsvorming in de varkensketen tot stand komt, de invloed van promoties (reclames) en het werken of het falen van de markt. Belangrijke conclusie: in de periode 2003-2010 is geen klassieke varkenscyclus vastgesteld. Bovendien bestaat er geen lange termijn relatie tussen de varkensprijs af-boerderij en de prijs van veevoer. Wel is duidelijk dat er in de periode 2002-2010 geen sprake is van asymmetrische prijsaanpassing. Dat betekent dat de supermarkten een stijging van de kosten net zo snel doorgeven als een daling.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer