Dierenbescherming wil inseminatieverbod

Om zeker te weten dat er per 1 januari 2013 geen drachtige zeugen meer in boxen worden gehouden, moeten de bedrijven die op 1 september 2012 nog niet zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting een inseminatieverbod krijgen. De Dierenbescherming doet dat voorstel dinsdag aan de Tweede Kamer. 


Henk Bleker zei eerder ervan uit te gaan dat 1 januari 2013 alle varkenshouders klaar zijn voor de nieuwe regels. Volgens de Dierenbescherming is een kleine groep varkenshouders nog niet zover terwijl ze genoeg tijd hebben gehad om over te stappen. Deze achterblijvers moeten volgens de Dierenbescherming niet weer uitstel krijgen, want ze zijn verwijtbaar te laat met de vergunningsprocedure begonnen.


Volgens de LTO houdt de Dierenbescherming geen rekening met de trage vergunningverlening. Een individuele zeugenhouder mag volgens de LTO niet de dupe worden van een slecht functionerende vergunningverlening bij gemeenten en provincies. De LTO pleit voor een overgangsregeling voor zeugenhouders die buiten hun schuld de stallen nog niet hebben kunnen aanpassen. De Tweede Kamer praat woensdag over de kwestie. 


De groepshuisvesting voor drachtige dieren wordt in 2013 verplicht in heel Europa. Er zijn acht Europese lidstaten, waaronder Frankrijk en Spanje die waarschijnlijk niet op tijd aan de regels voldoen. Lidstaten die de regelgeving niet op tijd rondkrijgen kunnen gerechtelijke procedures verwachten.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer