Franse stagiair

Via de mail kregen wij de vraag of wij drie weken een Franse stagiaire op ons bedrijf wilden begeleiden. Deze stagiaire zat in de laatste fase van zijn opleiding varkenshouderij aan Bernussou Pôle de Formation. Voor het eindexamen gaan alle leerlingen stagelopen op een varkensbedrijf buiten de regio of in een ander land.

Ik zei meteen: Ja, wat leuk! Tonnie en ik hebben tijdens onze opleidingen zelf ook verschillende keren stagegelopen. We weten allebei hoe waardevol die stages voor de rest van ons leven zijn. Het is niet alleen praktijkervaring opdoen, maar ook bij een ander in de keuken kijken. Aangewezen zijn op jezelf, je aanpassen en ervaren. Goede en minder goede ervaringen, daar leer je van. Maar ik weet ook hoe intensief zo’n stage periode is, want in je gezin draait er een persoon extra mee.

De kinderen reageerden meteen enthousiast. We hadden al ervaring met stagelopers uit Nederland en dat vonden de kinderen altijd erg leuk. Deze Fransman kwam naar Nederland om zijn Engels te verbeteren. Via de mail wisselde we gegevens uit en zo werd de periode bekend. De datum kwam steeds dichterbij en ik begon het toch wel erg spannend te vinden.

Omdat onze stagiair samen met een andere stagiair reisde, spraken we met collega varkenshouder af dat hij ze van de trein zou halen en wij op zijn bedrijf onze stagiaire zouden ophalen. We bleken elkaar te kennen en dat bracht later ook weer een leuk en gezellig tegenbezoek. Met Serbastien in de auto reden we later naar huis. Hij bleek wel heel veel moeite te hebben met Engels. Het was inmiddels al erg laat en met handen en voeten hebben we de slaapkamer en badkamer laten zien. Zijn tandenborstel belandde in onze borstelbeker, welkom.

De eerste dagen was de communicatie erg moeilijk, maar in de praktijk was hij top. Hij wilde graag van alles weten, en dan kwam de frustratie van het moeizame communiceren. Uren zaten we achter vertalen.nu. Elke dag ging het beter. De Nederlandse en Franse varkenshouderij verschilt in sommige dingen nogal van elkaar. De bedrijven zijn kleiner en vaak gesloten, ze werken met een vijf wekensysteem, hebben geen mestprobleem, meer personeel per bedrijf, goedkoper voer, minder entingen per zeug.

Er wordt je weer een spiegel voorgehouden! Waarom doe je de dingen zoals je die doet en kan het niet anders, misschien wel beter? Ook het insemineren ging daar anders. Op het bedrijf in Frankrijk doen ze diep in de baarmoeder insemineren. Alles met bedrijfs ki en eerst de dosis op tempratuur brengen. Hij vond de inseminatie afdeling met de beren, de poortjes en het insemineren via het infuussysteem een mooie manier van werken! Misschien neemt hij dat mee naar huis. Ook vond hij dat wij hard werken. Wij leven om te werken. In Frankrijk werken ze om te leven. Ze nemen de tijd om uitgebreid te koken en hebben tussen de middag twee uur pauze.

De drie weken zijn omgevlogen. We hebben veel gelachen en van elkaar geleerd. Het was een mooie ervaring voor ons allemaal. Volgend jaar misschien wel weer.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer