LTO: maximaal aantal dieren niet zinvol

LTO Nederland vindt het niet zinvol om een grens te stellen aan het aantal dieren op een locatie, zoals staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer heeft voorgesteld. Voor het aantal zeugen ligt de voorgestelde bovengrens op 1500-2000 dieren en bij het aantal vleesvarkens op 7000 – 10000. Op dit moment zijn er overigens weinig bedrijven die al over die grens gaan.


Volgens Siem Jan Schenk van de LTO is de consequentie van bedrijfsontwikkeling en de vermindering van het aantal bedrijven, dat bedrijven groeien. Het sleutelwoord daarbij is duurzaamheid. “Dit is een proces van vernieuwing, bedrijfsvoering en -management en een goede ketenbenadering. Dat vraagt investeringen die terugverdiend moeten kunnen worden in de markt. Wij maken daarbij geen onderscheid tussen grote en kleine bedrijven.”


Het is volgens Schenk wel belangrijk dat ondernemers over hun plannen eerst met hun omgeving in gesprek gaan. De LTO vindt net als Bleker dat excessen voorkomen moeten worden, maar gemeenten en provincies hebben hiervoor volgens de LTO genoeg wettelijke instrumenten.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer