Aandacht kweekt begrip

Het wordt weer warmer. Bomen en planten beginnen uit te lopen. Akkerbouwers zijn weer volop bezig het land te bewerken en bij sommige rundveehouders zien we het jongvee en de koeien weer in de wei. Ook zien we weer volop mensen lopend of op de fiets erop uit gaan om te genieten van de mooie natuur. Naar aanleiding van bovenstaande feiten kwam de volgende gedachte bij me op: Wat kan je als individuele varkenshouder of als agrarisch adviseur doen om de burger betrokken te krijgen bij de varkenshouderij?

Graag wil ik een praktijkvoorbeeld bij jullie onder de aandacht brengen. Een situatie die jullie misschien ook herkennen. Een collega van mij heeft in zijn familie en vriendenkring een groep mensen die nauwelijks iets weten over de varkenshouderij. Op verjaardagen en feestjes werden regelmatig de volgende vragen gesteld: Waarom zitten varkens in kleine hokken? Waarom worden bedrijven steeds groter? Wat wordt er allemaal van het varken gemaakt? Is het niet zonde om goede tarwe aan varkens te voeren, we zouden daar toch ook brood van kunnen maken?

Mijn collega was van mening dat hij het belang van de varkenshouderij bij zijn vrienden en familie onder de aandacht moest brengen. Hij heeft ze uitgenodigd om een dag met hem op pad te gaan. Ze kwamen bij ons op kantoor en hebben daar een presentatie gekregen over de structuur van de Nederlandse en Europese varkensmarkt. Vervolgens kregen ze meerdere potjes met bijproducten te zien waarbij de volgende vragen werden gesteld: Welk bijproduct is het en van welk product is het afkomstig? Enkele voorbeelden:

  • Aardappelstoomschillen; als je aardappelproducten in de winkel koopt, weet je dan dat dit overblijft?
  • Frietsnippers; weet je waarom er in een zak voorgebakken friet geen kleine stukjes zitten? Die worden eruit gezeefd en aan de varkens gevoerd!
  • Raapzaadschroot ; Iedereen bakt weleens. Maar heb je er ooit bij stilgestaan waar die plantaardige bakolie vandaan komt? Die wordt geperst uit zaden. Wat er dan overblijft wordt verwerkt in varkensvoer.
  • Broodmeel; broodproducten die overblijven in winkels worden “gerecycled” tot broodmeel en verwerkt in varkensvoer.
  • Tarwegries; we eten volop pasta en pizza. Daarvoor gebruiken we de beste graankorrels, wat er overblijft wordt verwerkt in varkensvoer.

Wat denk je dat het resultaat was? Vijftig procent van de vragen konden ze niet beantwoorden. Het werd duidelijk dat consumenten er niet bij stilstaan dat de bijproducten van veel producten die ze consumeren worden gebruikt om een hoogwaardig en veilig stuk vlees te produceren.

Het volgende onderdeel van het programma was het boek “ PIG 05049” wat geschreven is door Christien Meindertsma. In dit boek staan 187 producten die van een varken worden gemaakt, zoals medicijnen, fotopapier, hartkleppen, remschijven, kauwgom, cosmetica en crèmespoeling. Op deze manier werd duidelijk dat het varken genaamd “Pig 05049” na slacht werd opgedeeld in 54 kilo vlees, 3 kilo huid, 15,2 kilo botten, 14,1 kilo organen, 5,5 kilo bloed, 5,4 kilo vet en 6,5 kilo rest waarmee maar liefst 187 producten zijn gemaakt.

Ter afsluiting werd een bezoek gebracht aan de mooie nieuwe zichtstal van de familie van Zutphen uit Zijtaart. Als je de mensen daar boven in de skybox ziet staan kijken naar de dragende zeugen valt één ding op: er valt geen verkeerd woord over het feit dat hier honderden zeugen bij elkaar in een ruimte gehuisvest zijn! Dit bezoek maakt echt indruk. Naderhand merk je dat ze genuanceerder spreken over de varkenshouderij. Advies: combineer dit voorjaar eens een fietstocht met een bezoek aan een zichtstal.

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer