Kunstenaars

Chris Opschoor - Bedrijfsadviseur TOPIGSVarkenshouders zijn kunstenaars. Deze kreet schoot door mijn hoofd tijdens de zoveelste file. De aanleiding was dat een klant mij belde. Hij had namelijk drie verschillende adviezen gekregen, uit drie verschillende hoeken: gezondheid, milieu en financieel. Welk advies moest hij nu opvolgen? Welke gevolgen kon dat hebben op de korte termijn en de lange termijn?

Dit zette ook mij aan het denken. Ik ging mijn werkzaamheden na van de laatste maand en kwam tot de conclusie dat deze vraag door jullie allemaal gesteld had kunnen worden. Tel alle goede en goedbedoelde raadgevingen maar eens op die jullie als ondernemer krijgen gedurende een jaar of zelfs tijdens één gesprek.

Neem de zeugenhouderij; zo min mogelijk mengen van tomen in de kraamstal, per toom opleggen en niet meer scheiden op sexe na spenen, per 10 biggen een drinknippel en vreetplaats, zo groot mogelijke groepen in relatie tot bouwkosten, met drie weken zoogperiode naar meer worpen per jaar, gelten aankopen op 8 of 25 kilo, op 5 of 7 maanden in relatie tot betere adaptatie…

Maak dan de stap eens naar de vleesvarkens: gescheiden houden van beren, borgen en gelten. Voerkosten per vleesvarken in relatie tot groei. Welk concept in relatie tot kilo’s vlees per vierkante meter? Middels productverwaarding op streekniveau doorgaan, of uitbreiden op meerdere locaties? Dure biggen van één leverancier of goedkopere via meerdere?

Dit alles heeft nog betrekking op de bedrijfsvoering en is te bediscussiëren. Maar als ik kijk waar de sector in Nederland (in vergelijking met het buitenland) op moet letten en anticiperen als het om het mogen houden van varkens gaat, dan zijn jullie ware kunstenaars.

Duurzaam bouwen, wezenlijk verlagen van het antibioticagebruik, maatschappelijk verantwoord produceren, omschakelen naar het houden van beren, verbeteren van diergezondheid, mestverwerking, emissiearme huisvesting, regionale productie, dierenwelzijn en ga zo maar door.

Uiteindelijk dan terug naar het varkensbedrijf en u als ondernemer. Uit al deze verschillende visies, ontwikkelingen, marktinvloeden én met de economische aspecten in ogenschouw een eigen koers uitzetten, vind ik een kunst. Maar ik hoop en wens één ding: dat jullie als kunstenaars de erkenning en lof krijgen tijdens het uitvoeren van jullie werk. En niet, zoals bij Mozart, van Gogh en alle andere grote kunstenaars, pas als jullie er niet meer zijn. Ere wie ere toekomt.

Mogelijk tot ziens in jullie atelier!

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer