Asociale bijters

Asociale varkens vertonen meer bijtgedrag dan sociale varkens. Irene Camerlink van Wageningen UR heeft dat in een vergelijkend onderzoek kunnen vaststellen. Het onderzoek wordt gepresenteerd tijdens het symposium Vreedzame Varkens op 23 maart in Sterksel. Varkens geeft alvast een voorproefje.


Voor haar onderzoek heeft Camerlink in meerdere rondes 480 vleesvarkens vergeleken. De varkens zaten daarbij in een gemengde groep van zes dieren met één vierkante meter ruimte per varken. De varkens hadden de beschikking over een speeltje aan een ketting en kregen dagelijks een hand zaagsel.


De ene helft van de varkens was geselecteerd als ‘asociaal’ en de andere helft als ‘sociaal’. De staarten werden niet gecoupeerd, om staartbijtgedrag uit te lokken. De varkens werden vervolgens verdeeld over gewone hokken of hokken met stro op de vloer.


Uit het onderzoek bleek dat asociale varkens vaker manipulatief gedrag (bijten op oren, staarten en voorwerpen) vertonen dan sociale varkens. In de hokken met stro was er veel minder staartbijten, zowel bij de asociale varkens als de sociale varkens. Het effect van stro was daarbij groter dan het verschil in staartbijten tussen asociale en sociale varkens.


Om het staartbijten te verminderen werden in alle hokken jute zakken opgehangen. In de hokken zonder stro werden die zakken veel gebruikt en nam het staartbijten duidelijk af. Varkens hebben dus kennelijk veel behoefte aan afleidingsmateriaal waar ze in kunnen bijten. Bij gebrek daaraan is de staart van hokgenoten het slachtoffer.


Meer resultaten van onderzoek naar het gedrag van varkens wordt gepresenteerd tijdens het symposium Vreedzame Varkens, op 23 maart in Sterksel. Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren dit. U leest er meer over in de uitgave van Varkens van deze maand.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer