ING gematigd positief over 2012

Volgens ING Economisch Bureau wordt 2012 een positiever jaar voor de varkenshouderij. Dit blijkt uit het nieuwe Agrarisch Kwartaalbericht van ING Economisch Bureau. Het bureau ziet na de negatieve tendens in 2010 en 2011, een positieve rendementsontwikkeling voor 2012. De varkenshouderij zal profiteren van lagere voerkosten, een kleinere varkensstapel en hogere biggenprijzen.

Voerwinst

In twee jaar tijd daalde de voerwinst per gemiddeld aanwezige zeug met 40 procent, naar € 359. Voor vleesvarkens daalde de voerwinst met ongeveer 10 procent naar €68 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Voor 2012 wordt nu op basis van een langjarig gemiddelde, lichte groei in de voerwinst verwacht, voor zowel zeugen als vleesvarkens.

Plus en min in export

Afgelopen jaar daalde de varkensexport met negen procent, vooral veroorzaakt door de Duitse dioxinecrisis. De biggenexport kon zich tijdig herstellen en liet aan het einde van 2011 uiteindelijk een groei van één procent zien.

Hogere prijzen, lagere productie

Aan het einde van het jaar stegen de varkensprijzen. Dit werd mede veroorzaakt door een behoorlijk lager productievolume in de EU. De wereldwijde vraag naar varkensvlees blijft groot. Opvallend zijn de groeiende opbrengsten uit bijproducten als oren, poten en staarten.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer