Meten is weten

Ronald Tibbe - De Heus VoedersMomenteel worden de gerealiseerde voerwinsten van 2011 weer volop bekend gemaakt. De vleesvarkenshouders komen volgens DLV gemiddeld op €76 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Voor de zeugenhouderij spreekt men over €394. Nu weten we allemaal wel dat voerwinst alleen niet alles zegt , want met name de aspecten gezondheid en arbeidskosten kunnen nog van grote invloed zijn op het uiteindelijke saldo.

Afgelopen jaar heb ik zelf meerdere liguiditeitsprognoses gemaakt bij ondernemers. De redenen waren divers. Er waren ondernemers die plannen hadden om bedrijven te kopen of uit te breiden. En er waren ondernemers die moeite hadden om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Wat mij opvalt in onze sector is dat er verschillende type ondernemers zijn als het gaat om in het beeld hebben van de financiële ontwikkelingen op hun bedrijven.

Type 1:
Ondernemers die de regie en borging /controle van de financiële ontwikkelingen jaarlijks door de account en/of bank laten beoordelen.

Type 2:
Ondernemers die zelf de regie in handen houden.

Beide types hebben behoefte aan goede adviezen, zowel fiscaal als bedrijfseconomisch. Beide types zullen deze adviezen ook wel ontvangen. Maar toch zijn er volgens mij verschillen. Daar waar type 1 vaak aangeeft dat zijn sterke punten met name in de dierhouderij liggen en hij minder interesse heeft in cijfermatige ontwikkelingen, weet type 2 vaak exact wat er elke maand financieel begroot is en controleert ook wat er werkelijk gerealiseerd is.

Beide type ondernemers bepalen ook jaarlijks verbeterpunten voor het komende jaar. Een bedrijfsplan met doelstellingen en financiële verbeteringen kan prima als leidraad dienen. Wat mij opvalt is dat de type 2 ondernemers vaak gebruik maken van een door de bank (of derden) beschikbaar gesteld excel -programa. Dit is een eenvoudig programma, waar in je zelf of samen met je adviseur een overzicht invult van alle te verwachten kosten en opbrengsten per maand.

Nu zullen de sceptici (waarschijnlijk veel; type 1 ondernemers) zeggen: Wat kan ik ermee? Ik weet toch niet exact welke kan het op gaat met de voerprijs , mestkosten, gezondheidskosten en varkensprijzen.? Klopt , echter je hebt met dit excel- programma wel een goed overzicht wat je kunt verwachten met betrekking tot de liqiditeitsontwikkeling over het jaar heen. Mijn ervaring is dat je op basis hiervan wel een vrij nauwkeurige prognose kunt maken.

Wat levert het op? Dat kan veel zijn. De prognose kunt u goed gebruiken om pro-actief met u accountmanager van de bank in gesprek te gaan over de te verwachten rekening courant-ontwikkelingen. Vervolgens kunt u dan samen een langere termijn-begroting maken met de te realiseren voerwinsten of de liqiditeitsontwikkeling gebruiken bij investeringsplannen.

Maar het grootste voordeel zit hem in het maandelijks daadwerkelijk invoeren van de gemaakte kosten en opbrengsten en die vergelijken met de prognose. U ziet zo heel eenvoudig afwijkingen. Door deze afwijkingen maandelijks te bespreken bent u veel beter in staat vroegtijdig bij te sturen. Ontwikkelingen worden verklaarbaar en een trend is snel te signaleren.

Kortom: u kunt er sneller en beter op inspelen. Meten is weten.

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer