Commissie van Doorn

'Al het vlees duurzaam in 2020'
Het advies van de commissie Van Doorn gaat veel verder dan een gedetailleerd advies aan de Provinciale Staten van Noord Brabant. De commissie heeft alle ketenpartijen bij elkaar geroepen en er voor gezorgd dat ze gezamenlijk een intentieverklaring hebben ondertekend voor een landelijke aanpak.

In het Verbond van Den Bosch spreken de ketenpartijen de intentie uit dat er in 2020 in de Nederlandse supermarktketens alleen nog duurzaam vlees in de schappen ligt. Dit vlees wordt geproduceerd door  een zorgvuldig intensieve veehouderij waarin dierenwelzijn centraal staat, de volksgezondheid gewaarborgd is en de afvalkringlopen gesloten zijn.

Antibioticamaatregelen
De intentieverklaring is nog geen uitgewerkt plan, maar de eerste maatregelen zijn al wel aangekondigd. Vanaf 1 januari 2012 krijgen dieren alleen nog antibiotica wanneer ze ziek zijn. Bovendien is er begin volgend jaar een zwarte lijst met antibiotica die om reden van volksgezondheid niet langer gebruikt mogen worden in de veehouderij.

De commissie van Doorn hecht veel waarde aan een marktbenadering en kiest bewust niet voor een aanpak via wetgeving. Ze wil de veehouder niet in een keurslijf persen. Bovendien vindt Van Doorn dat Nederland goed is in regelgeving, maar ontzettend slap in controle en handhaving. De commissie ziet de retail als eerste schakel in de keten. Zij moet er voor zorgen dat er in 2020 alleen nog duurzaam geproduceerd vlees in de schappen ligt. Pakt de retail dat op, dan volgt de rest van de keten vanzelf, met volgens Van Doorn als logisch sluitstuk de veehouder.

Loslaten vrijblijvendheid
Belangrijk in deze aanpak is het loslaten van de vrijblijvendheid. Iedereen moet mee en er wordt niet langer alleen gekeken naar de kwaliteit van het eindproduct, maar zeker ook naar de productiewijze. Deze moet voldoende geborgd en gecontroleerd zijn. Voldoe je als producent/ketenschakel niet, dan volgen scherpe sancties. Van Doorn verwees bij de presentatie daarbij naar de manier waarop de Amerikaanse FDA toekijkt bij de farmaceutische industrie.

Hoewel het Verbond van Den Bosch door alle grote en kleine supermarkten is ondertekent, stelt de organisatie van de gezamenlijke supermarkten (CBL) in een verklaring direct de retail de voorgestelde transformatie van de vleesproductie en markt niet alleen kan, terwijl de commissie van Doorn dat wel suggereert. Daarvoor is volgens Marc Jansen van het CBL nauwe samenwerking nodig met de ketenpartijen van primaire sectoren en verwerkende industrie.

De commissie van Doorn werd eind 2010 door de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in het leven geroepen om zich vanuit de context van de gehele agrofoodsector te buigen over de verduurzaming van de gangbare veehouderij in Brabant.

De visie van de commissie is neergelegd in het rapport Al het vlees duurzaam.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer