Antibiotica in de veehouderij

Slechte drinkwatervoorzieningen vormen een risico bij het verstrekken van antibiotica via drinkwater. Dat stelt het Bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRo) in antwoord op vragen van het ministerie van EL&I. 

Aanleiding voor de vragen is het afscheid van gemedicineerd voer. Welke alternatieve toedieningsmogelijkheden zijn er? BuRo heeft aangegeven dat de verstrekking via drinkwater het beste alternatief is. Bij topdressing, de toevoeging aan het voer op het veebedrijf, zijn de risico's op ongelijk edosering het grootst. Daarnaast drinken zieke dieren meer, dan dat ze vreten. Maar ook aan het toevoegen van antibiotica aan drinkwater kleven risico's.

BuRo bracht deze in beeld en heeft een uitgebreid advies aan het ministerie van EL&I gegeven. In het blad Varkens van december gaan we in vaknieuws kort in op de risico's bij antibiotica via drinkwater.

Het advies van BuRo over antibiotica in de veehouderij is verwerkt in de zogenoemde novemberbrief van staatssecretaris van EL&I Henk Bleker en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers aan de Tweede Kamer. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer