Revolutie of revelatie?

Cor van DoornMijn stelling is dat de Nederlandse varkenssector sterk genoeg is om te overleven. Er staan nog enkele moeilijke en met name onzekere jaren voor de deur. Rond 2015 zal redelijk duidelijk zijn hoe de sector ervoor staat. Een sterke dynamische sector met zo’n 4.000 varkensbedrijven waarvan maximaal 1.500 eigenaren oftewel beslissers. Er is nog een hele route te gaan voor het zover is. Met grote gevolgen voor zowel de primaire sector als alle toeleveranciers en afnemers.

Er zijn nog maar een handvol slachterijen in Nederland, hier heeft de sanering jaren geleden al plaats gevonden. Dierenartsen zijn in korte tijd veranderd van dierendokter in gezondheidsmanager en de varkenshandelaar wordt dierstroommanager of transporteur. De primaire sector verandert sterk, ook de periferie moet mee.

De voersector leek buiten schot te blijven, maar is nu toch volop in beweging. Feitelijk gaat de hele sector op zijn kop. Er vindt een grote reorganisatie van de markt plaats door diverse fusies en overnames. Denk aan Cehave en Agrifirm, Rijnvallei en Agruniek en nu weer ForFarmers en Hendrix UTD. Tussendoor vinden er nog regelmatig ‘kleinere’ overnames en samenwerkingen plaats zoals Geurts en Bolder.

Naast deze saneringsslag zijn er nog vernieuwende ontwikkelingen als mijnvoer.nl Ook dit heeft veel impact op de voermarkt. Open calculatie van grondstoffen met daarbij transparantie in logistieke- en productiekosten wordt door een klein deel varkenshouders al jarenlang succesvol toegepast. Nu dus voor iedereen beschikbaar.

Een revolutie of een revelatie? De consolidatieslag die momenteel gaande is mag zeker een revolutie genoemd worden. Dat is duidelijk. De vraag is of voer op recept een revelatie is oftewel een ontdekking? Dat is het zeker niet, want het is niet echt nieuw. De relatief eenvoudige toepassing en de toegankelijkheid is dat echter wel. Het geeft beweging in de markt, de sector reageert. Traditionele voerproducenten zullen moeten schakelen. Wat is nodig?

Terug naar de basis. Simpel en efficiënt goed voer maken tegen scherpe kosten. Met daarbij een stuk advies op maat. Niet meer en niet minder. De klant centraal, de klant bepaalt. Zoals vroeger de coöperaties zijn bedoeld, zoals vroeger de particulier zijn fabriek runde. Dan zijn ook online calculatiemodules als mijnvoer.nl ineens geen bedreiging meer maar een kans. Een efficiënt gerunde organisatie heeft immers niets te verbergen en kan omgaan met transparantie.

Darwins stelling geldt eens te meer: niet de sterkste overwint, niet de slimste overwint, maar degene die zich het best kan aanpassen…

Cor van Doorn
Revarco
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer