Mestoverschot? Dan verplicht verwerken

Varkenshouders met een mestoverschot op het eigen bedrijf gaan verplicht aan de mestverwerking. Dat voorstel heeft Staatssecretaris Henk Bleker naar de Kamer gestuurd.

Het aandeel van het overschot dat moet worden verwerkt varieert van 10 tot 30 procent en is afhankelijk van de regio waarin de varkenshouder is gevestigd. De mest moet worden aangeleverd bij gecertificeerde mestverwerkers, die op deze manier verzekerd zijn van een structurele aanvoer van mest. In de brief aan de Kamer stelt Bleker dat deze aanpak een oproep is tot samenwerking van varkenshouders met bedrijven binnen en buiten de sector. Het ondernemerschap staat voorop en dat is volgens Bleker een breuk met het verleden. Voor het restant van het overschot op dienen overschotbedrijven ieder jaar voor 15 mei aan te geven waar deze mest wordt afgezet.

Andere sporen in de aanpak tot oplossing van het fosfaatoverschot is het al eerder bekend gemaakte voerspoor. Bovendien wil de Nederlandse overheid in Europa prberen om hoogwaardige producten uit dierlijke mest met de kwaliteit van kunstmest ook als zodanig erkend te krijgen. Ook kondigt Bleker aan dat hij werkt aan een nog nader vorm te geven nieuw stelsel om te komen tot een duurzaam evenwicht tussen mestproductie en mestafzet op macro- en microniveau. Wanneer deze opzet slaagt dan volgt in 2015 volgens plan een afscheid van de dierproductierechten.

LTO Nederland, ook betrokken bij het opstellen van de plannen, toont zich enthousiast over het plan en spreekt van een unieke kans en doorbraak in het verwaarden van mineralen. “Een realistische aanpak,” volgens bestuurder Hans Huijbers. “De verantwoordelijkheid voor het mest komt terecht te liggen bij individuele ondernemers.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer