Duur voeradvies

Ik wil het hebben over de voerkosten per kilogram groei. Een kengetal in de vleesvarkenshouderij dat aan geeft hoeveel voerkosten gemoeid zijn om een varken één kilogram te laten groeien. In mijn ogen een erg belangrijk kengetal.

Waarom wil ik dit onderwerp aanroeren? Om de simpele reden dat ik deze week weer bijna van mijn stoel viel toen ik van twee verschillende vleesvarkensbedrijven de resultaten over de eerste 7 maanden van 2011 zag. De verschillen in voerkosten per kilogram groei tussen deze twee bedrijven waren extreem, namelijk 0,20 cent per kilogram. Dat is 18 euro per afgeleverd vleesvarken. Bij een bedrijfsomvang van 3.000 vleesvarkens is dat een verschil tussen deze twee bedrijven van 150.000 euro aan voerkosten per jaar.

Natuurlijk zitten er verschillen tussen deze twee vleesvarkensbedrijven. Het bedrijf dat goed scoort, maakt gebruik van brijvoedering, losse grondstoffen en bijproducten terwijl het andere bedrijf gewoon mengvoer verstrekt. De verschillen in bedrijfsomvang en de soort big zijn echter verwaarloosbaar.

Na een nadere analyse kwam ik tot de conclusie dat op het bedrijf met de hoge voerkosten, de voerprijs per 100 kilogram erg hoog is. Niet zo zeer dat deze voerprijs in het algemeen hoog is, maar wel die specifieke prijzen van zijn voercodes. Na overleg met de voerleverancier begreep ik dat dit voer ‘speciaal’ is. Dit speciale voer heeft specifieke grondstoffen en hoge nutriëntwaardes. Het voordeel van dit voer zou zich moeten vertalen in een hoge groei en een goede voerbenutting.

Op het bedrijf wordt ook een redelijke groei gerealiseerd, maar de voerbenutting was verre van voldoende. De eindconclusie is dan ook: extreem hoge voerkosten. Samen met de ondernemer ben ik de voerprijzen/voercodes gaan doorrekenen. Hierbij hebben we ons de vraag gesteld welke voerbenutting nodig is om in ieder geval ‘gemiddelde’ voerkosten te realiseren ten opzichte van het sectorgemiddelde. Het bedrijf zou dan minimaal een voederconversie van 2,35 moeten realiseren.

In de ogen van ondernemer, maar ook in die van de voerleverancier is dat niet mogelijk in de huidige situatie. Mijn conclusie is dus dat het voer zó duur is dat je er financieel nooit iets met opschiet. Het voer geeft mogelijk een goede groei en goede voerderconversie. Maar slechts een heel gemiddeld financieel resultaat als je deze voerderconversie en groei al weet te realiseren.

In mijn ogen mag voer best heel ‘speciaal’ zijn, mits je er rendement mee kunt boeken. Dat moet het vertrekpunt zijn bij elke overweging voor een goed voeradvies. Het resultaat had vervolgens ingeschat en vastgelegd moeten worden, alvorens het voer te bestellen. Dat was achteraf bezien beter geweest. Helaas, een dure leerschool!

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer