Je ziet het pas als je het door hebt

Erik van der HijdenEen paar weken geleden bracht een groep financiële deskundigen naar buiten wat het komende half jaar de verwachte voer- en opbrengstprijzen in de varkenshouderij zijn. Deze getallen zijn voor ondernemers, bankiers en adviseurs in de varkenshouderij de basis voor het opstellen van liquiditeitprognoses. Met andere worden als je deze uitgangspunten gebruikt en omzet naar je eigen bedrijf, kun je een inschatting maken van inkomsten en uitgaven. Met deze uitkomsten kun je voor jezelf inschatten welke acties wel of niet nodig zijn.

Maar waarom zou je zo’n liquiditeitprognose nu opstellen? Omdat het moet van de bank? Vaak is dit laatste wel de praktijk. In slechte tijden worden er liquiditeitsprognoses opgesteld en in betere tijden staat het middel slechts zelden in de belangstelling. Dat is eigenlijk ook een natuurlijk reactie. Als er genoeg geld is en ik kan iedereen betalen, waarom zou ik mij dan zorgen maken?

Ik vind een liquiditeitsbegroting een belangrijk hulpmiddel om het hele jaar door op financieel gebied een vinger aan de pols te houden. Een gebrek aan liquiditeit is namelijk funest voor ieder bedrijf, een bedrijf kan dan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Het is daarom vaak nog beter om verlies te lijden, dan niet liquide te zijn. Dat laatste kan een faillissement veroorzaken.

Wanneer een ondernemer een liquiditeitsprognose opstelt, doet hij dit meestal niet zelf. Ingehuurde advieskrachten, waaronder ikzelf, zorgen in veel gevallen voor uitwerking van deze prognoses. Het is natuurlijk goed om de kennis van deze mensen te gebruiken. Maar in mijn ogen geeft het veel meer inzicht als je zelf nadenkt over uitgaven en inkomsten in een bepaalde periode.

Daar komt bij dat het opstellen van een liquiditeitprognose niet extreem veel tijd hoeft te vragen. Door de huidige automatisering is het opstellen van een liquiditeitsprognose vanuit een managementprogramma of boekhoudprogramma steeds gemakkelijker. En wanneer je een liquiditeitsbegroting opstelt, houd dan ook rekening met tegenvallers. wees niet te positief.

De liquiditeitsbegroting wijkt op een aantal punten af van andere begrotingen, zoals de exploitatiebegroting. Enkele specifieke kenmerken van de liquiditeitsbegroting zijn:

  • Alle bedragen op de liquiditeitsbegroting zijn inclusief btw.
  • De liquiditeitsbegroting vermeldt aflossingen die in de periode gedaan zijn.
  • De liquiditeitsbegroting vermeldt privéopnamen.
  • De liquiditeitsbegroting vermeldt geen afschrijvingen.

Veel succes met het ZELF opstellen en zoals een bekende voetballer zei: 
Je gaat het pas zien als het door hebt!!

Erik van der Hijden
Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer