Tien over twaalf

Arend WaningeVan vijf voor twaalf is het inmiddels al tien over twaalf. Hans Huijbers (ZLTO) zette de discussie over het fosfaatprobleem maar weer eens op scherp op de beurs in Den Bosch. “Als jullie dezelfde houding aanhouden als de afgelopen 25 jaar hebben we overmorgen een probleem,” hield hij de zaal voor en ging tegelijkertijd demonstratief met zijn rug naar het publiek staan.

Dat het nu alle hens aan dek is rond fosfaat werd wel duidelijk op het Agrifirm-seminar ‘Resultaat met minder fosfaat’. De urgentie en de onheilspellende boodschappen dropen uit iedere toespraak. Wanneer we nu niets doen, hebben we straks 25 procent minder dieren, voorspelde Kees Sijssens, voorzitter hoofddirectie Agrifirm. Tussen neus en lippen liet hij ook weten dat Agrifirm zelf niet in mestverwerking gaat stappen. Niemand uit de zaal reageerde. Tot verbijstering van Huijbers, die Sijssens het liefst bovenop zijn nek zou springen. Niet alleen de veehouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar ook de grote organisaties.

Het door Agrifirm gebezigde ‘wij zijn samen aan zet’, gaat toch minder ver dan sommigen denken. Is het ook niet in het belang van de voerfabrikanten dat het dierenaantal op peil blijft? Dezelfde geluiden klonken uit de zaal: wij kunnen het niet alleen. Zit wat in, zeker financieel. De noodzaak is hoog en geld in de sector voor grote initiatieven is er niet, zeker niet in de varkenshouderij. Sijssens gaf geen verdere toelichting.

De ochtend in Den Bosch maakte ook maar weer eens duidelijk dat de pijlen nu vooral richting melkveehouderij gaan. Daar liggen de grootste uitdagingen en daar moeten de grootste stappen worden gezet. Dat de sector vooral werkt met convenanten stemt Huijbers niet optimistisch. Dat is volgens de ZLTO-voorman te vaak zeggen dat je iets wilt doen, een handtekening zetten, vervolgens niets doen en dan aan het eind van de periode ontdekken dat de deadline wel erg snel nadert.

Met betrekking tot fosfaat hield hij de zaal voor dat de norm al drie jaar is overschreden en dat 2011 het vierde overschotjaar dreigt te worden. En dan maar zeggen dat je als individuele veehouder niets kunt doen. “Hoeveel van u zijn al overgestapt op andere voer? Het is al oktober.” Die houding is niet alleen een probleem voor de melkveehouderij. De veehouderijsectoren worden straks op één hoop gegooid. Het fosfaatprobleem is een nationaal probleem, onafhankelijk van wie wat doet. Faalt de melkveehouderij, dan heeft dat ook gevolgen voor de varkenshouderij.

Volgen Agrifirm zijn er best wel grote stappen te zetten. Bijvoorbeeld met het door henzelf geleverde speciale voer. Logisch, Agrifirm was ook de organisator van het seminar. Een melkveehouder en een varkenshouder deelden hun succesvolle ervaringen. Anders voeren leidde niet alleen tot een betere fosfaatefficiënte, ook het financiële voordeel werd goed onderstreept. En toch raakte de zaal niet overtuigd.

Op de vraag wie het eens was met de stelling dat investeren in fosfaatmaatregelen een goede investering is, staken maar één op de drie aanwezigen hun hand op. Sijssens verzuchtte: “Onze boodschap was toch wel helder?” Kwartjes vallen blijkbaar niet overal even snel.

Arend Waninge
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer