Algen kweken op stallucht valt nog niet mee

Ecoferm wil de kringloop sluiten. Belangrijke schakel hierbij is het kweken van algen op reststoffen uit de varkensproductie, waaronder stallucht. Maar de kweek van relatief laagwaardige algenproducten als veevoer en biobrandstof is bij de huidige productiekosten en stand der techniek financieel niet interessant. Dit concludeerden de onderzoekers Fridtjof de Buisonje en Andre Aarnink van ASG al in maart in hun haalbaarheidsstudie over algenkweek op stallucht. Nederland heeft hiervoor niet het geschikte klimaat.

De relatief lage temperatuur en zoninstraling in Nederland werken kostprijsverhogend op de algenteelt, vergeleken met het klimaat in warmere landen. Worden er echter hoogwaardige zuivere algenproducten gemaakt die aansluiten op een bestaande vraag, dan biedt algenkweek wel perspectief.

De onderzoekers verwachten geen significante kostenbesparing bij algenteelt rechtstreeks op stallucht of indirect op stallucht via het spuiwater van luchtwassers, gezien de eisen die gesteld worden aan stallucht of spuiwater bij toepassing in bioreactoren. Het doorborrelen met stallucht van bioreactoren kost onevenredig veel energie en kan zelfs leiden tot verhoogde stikstofemissies.

Het is nog niet duidelijk hoe het zit met de stikstofemissies vanuit algenkweeksystemen en welke stikstofverbindingen daarbij een rol spelen. Ook dient nog te worden onderzocht welke gehalten aan componenten er in het kweekwater zitten en of deze mogen worden geloosd in het riool of op het oppervlaktewater.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer