Bleker hamert op handhaving

Nederland wil dat Europa strenger toeziet op de handhaving van eigen wetgeving op het terrein van dierenwelzijn. Dat schrijft staatssecretaris Bleker in een brief aan de Eerste Kamer over de Nederlandse inzet bij de discussie over de EU strategie dierenwelzijn.

Bleker vindt dat de EU veel strenger moet optreden om tot het noodzakelijke level playing field te komen. Nederland wil ook vasthouden aan de verplichte groepshuisvesting voor dragende zeugen in 2013. Nederland loopt voorop met invoering van deze systemen en de staatssecretaris wil niet dat andere landen er in slagen deze termijn op te rekken.

Het streven naar een Europees verbod op het stoppen met castreren van biggen in 2015 laat de Bleker echter wel varen. Hij acht het niet opportuun omdat met de Verklaring van Brussel bedrijfsleven en EU samen hebben afgesproken te streven naar een stop in 2018.

Naast handhaving zet Nederland ook in op de herziening en aanscherping van regels. Bleker pleit voor een substantiële vermindering van het aantal transporten langer dan 8 uur of 500 kilometer, al geeft hij niet aan hoe groot die daling moet zijn. Ten aanzien van de huisvesting van vleesvarkens pleit Bleker voor een aanscherping van regels met betrekking tot de hokgrootte, al gaat hij ook hier niet in op de mate van aanscherping.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer