Monitor Duurzaam Voedsel

Diervriendelijk kannibalisme

De Nederlandse consumptie van diervriendelijker vlees stijgt flink. In 2010 besteedden consumenten bijna twee keer zoveel aan diervriendelijkere eieren en vlees als in 2009. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2010 van het ministerie van EL&I.

Het marktaandeel van diervriendelijkere eieren en vlees steeg van 0,8 naar 1,7 procent, inclusief biologisch komt het marktaandeel op 4 procent in 2010. Voor bijna alle productgroepen geldt dat het aandeel biologisch niet lijdt onder de groei van diervriendelijker vlees.

Consumenten stappen niet ‘terug’, alleen ‘vooruit’ in bestedingen aan diervriendelijker vlees. Behalve in het varkensvleessegment. Consumenten gaven in 2010 bijna 90 procent meer uit (totaal 10,6 miljoen euro) aan diervriendelijker varkensvlees dan in 2009. Maar de groei inclusief biologisch is nog geen 24 procent (22,4 miljoen euro).

De monitor maakt duidelijk dat de nieuwe diervriendelijke concepten voor varkensvlees het biologische segment voor een deel hebben opgegeten (kannibalisme). Het aandeel biologisch varkensvlees daalt namelijk met 5,2 procent. Andere segmenten groeien daarentgen gestaag door: kip en gevogelte naar 4,8 procent. De
verkoop van biologisch rundvlees stijgt zelfs met 13,8 procent.

Download de monitor duurzaam voedsel

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer