Kostprijs op hoogste niveau sinds jaren

Wageningen Livestock Research heeft het jaarlijkse biggenprijzenschema bekend gemaakt. De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van juli 2011 € 56,16 inclusief BTW. De berekende kostprijs per kilo varkensvlees bedraagt € 1,86 inclusief BTW. Deze kostprijs is sinds begin jaren negentig niet meer voorgekomen. 

Berekening kostprijzen
De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2010. Wageningen Livestock Research berekent deze kostprijzen in samenwerking met LTO, DLV Dier Groep, NVV en Rabobank in opdracht van het productschap Vee en Vlees.

In juli van ieder jaar wordt een opnieuw berekend kostprijsschema uitgebracht en in januari daaropvolgend wordt dit schema geüpdate met de dan actuele voerprijzen.

Kostprijs big en vlees
In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kilo varkensvlees berekend, waarbij wordt uitgegaan van een modern volwaardig bedrijf. De kostprijs steeg van € 53,26 per big in januari 2011 naar € 56,16 inclusief BTW in juli 2011. De kostprijs van vlees nam toe van € 1,72 in januari 2011 naar € 1,86 (inclusief BTW) per kilogram vlees. 

Voer voornaamste oorzaak
De hoge kostprijzen worden vooral veroorzaakt door de hoge voerprijzen. De kosten van voer zijn momenteel hoger dan tijdens de vorige prijspiek (2008). Maar ook andere posten als gezondheid, KI en overige toegerekende veekosten stijgen al jaren. Ten opzichte van het vorige schema zijn ook nu deze kosten met € 5,- per zeug toegenomen. Alleen de lagere rente gaf afgelopen jaar een kleine verlichting op de kostprijzen.

Richtprijzen
Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend. Bij deze richtprijs wordt een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer