Kraamperiode in tweeën gesplitst

Een ideale omgeving voor zeug en biggen is heel moeilijk in één kraamhok te vatten. Daarom splitst PIMCO-housing de kraamperiode in tweeën. Eerst een week in een kraambed dat van alle gemakken voor big en zeug is voorzien. Daarna gaan zeug en biggen naar het zoogopfokhok. Waar de biggen tot 25 kilo kunnen blijven.

Oog voor mens en dier
Een poliklinisch kraamhok heeft vroeger al bewezen prima te werken. Omdat het veel te prijzig was, heeft het nooit opgang gemaakt. PIMCO-housing komt nu terug met een soort poliklinisch kraamhok, dat meer nog dan vroeger zorgt voor de allerbeste omgeving voor de pasgeboren biggen. Doel is dat er zoveel als mogelijk biggen gezond kunnen opgroeien. Daarbij heeft het kraambed veel automatisch werkende systemen om de hoeveelheid arbeid te beperken.
 
Juiste temperatuur
Het begint al direct bij de geboorte. Een camera bewaakt het proces en geeft meldingen door aan de zeugenhouder, zodat die tijdig de juiste maatregelen kan treffen. De pasgeboren biggen kunnen de weg niet kwijt raken, want ronde hoeken geleiden de biggen naar het warme biggennest en de uier van de zeug. De warmtelampen staan daarbij zo opgesteld dat ze de biggen de goede kant op lokken. Het biggennest heeft vloerverwarming en een doorzichtig deksel om een optimaal microklimaat te waarborgen. De zeug heeft het juist niet warm. Ze ligt op een gekoelde vloer en heeft een kussen om comfortabeler te liggen. Bij grote tomen hoeven de kleinere biggen niet te vrezen voor een tekort aan melk. Via een automatisch systeem gaat eerst de ene helft van de biggen zogen en daarna de volgende.

Het zoogopfokhok
Na een week gaan zeug en biggen naar het zoogopfokhok. De zeug loopt hierin vrij rond, want het risico op doodliggen is klein. De zeug heeft een koele ligvloer, de biggen hebben een warme vloer in het afgedekte biggennest. Beugels voorkomen dat biggen in de verdrukking komen. De biggen hoeven bij het spenen lekker niet weg. De speendip moet hierdoor flink kleiner worden, zeker omdat de zeugen de biggen goed hebben leren vreten.

Bekijk een stal waar PIMCO-housing wordt toegepast >>>
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer