Innoveren om isolement te voorkomen

De varkenshouderij moet innoveren om aansluiting te blijven houden bij de maatschappij. Dat was de centrale boodschap bij de opening van de Innovatiedagen op VIC Sterksel.


“Innoveren moet leiden tot antwoorden op maatschappelijke vragen”, stelde Paul Vriesekoop van WUR. En innoveren is niet alleen een zaak voor het innovatiecentrum in Sterksel. Primaire sector, toeleverende en verwerkende industrie en onderzoekers moeten de handen ineen slaan om de juiste veranderingen tot stand te brengen. Co-innovatie noemt Vriesekoop dat.


Om te kunnen innoveren moet je echter wel weten waar je naar toe wilt, hield Steven Lak PVE de zaal voor. Het valt hem op dat de Nederlandse veehouderij in het buitenland een veel betere naam heeft dan in eigen land. Het ideaalbeeld van de toekomstige varkenshouderij is in zijn ogen dan ook een sector die meer proactief en minder reactief opereert. “De ondernemer moet zelf laten zien wat hij doet. Het imago van de Nederlandse varkenshouderij moet zijn gestoeld op het gezinsbedrijf.”


Ook André van Straaten van het Ministerie van EL&I stond stil bij de maatschappelijke positie van de varkenshouderij. Hij constateert dat de stedelijke omgeving steeds hogere eisen aan de sector stelt. “De samenleving kijkt steeds meer over de schouder mee en neemt de argumentatie van de sector niet klakkeloos over. Het gevaar dreigt dat de sector maatschappelijk geïsoleerd komt te staan.”


Van Straaten benadrukte nog eens dat de sterke rol van de overheid bij de innovatie in de sector voorbij is. “De sleutel ligt bij de innovatieve varkenshouder die samenwerkt met ketenpartijen. Innovaties moeten niet alleen gericht zijn op een verbetering van de bedrijfsvoering, maar ook leiden tot een beter draagvlak in de maatschappij.”


Innoveren betekent dat je anders moet denken. Omdenken, zoals het duo Ja-maar de zaal voorhield. Dat betekent problemen omzetten in kansen. Niet vluchten in ja, maar. Waarbij je vooral kijkt naar wat er niet is, maar er zou moeten zijn. Maar denken in ja, en. Dus vooral kijken wat er is en wat je daar mee kunt bereiken.


Dick Veerman van foodlog.nl schotelde de aanwezigen een aantal voorbeelden voor van buitenlandse ondernemers die op eigen schaal hele concepten op de markt zetten en daarmee een goed belegde boterham verdienen. “We moeten niet denken in sectoren, maar in individuele ondernemers. Als we niet oppassen blijven er straks in Nederland 100 grote boeren over en 7.000 kleinere ondernemers, waarvan 6.000 nieuwe. Dat willen jullie toch niet laten gebeuren?”


Bezoekers aan de Innovatiedagen vonden in de stallen in Sterksel een breed aanbod aan innovaties. Hierbij viel op dat bij veel innovaties, veel meer dan in het verleden, vanuit het varken wordt gedacht en dat er wordt ingespeeld op het natuurlijk gedrag van varkens. Toch viel het ook direct op dat varkenshouders bij al dat nieuws nog wel eens verzuchten: “Het ziet er mooi uit, maar…”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer