TN70+gelten+vreten+goed
Achtergrond
©

TN70 gelten vreten goed

De goede vleesvarkenseigenschappen die de TN70 vererft, zijn al merkbaar bij de zeug zelf. Tijdens de opfok vreten en groeien de gelten goed.

Het is geen probleem om bij de opfok van TN70 gelten het streefgewicht van 150 tot 160 kilo te halen, merken fokkers Ad en Loes van de Pas. De voordelen van de TN70 vermeerderingszeug voor de vleesproductie zullen dan ook groot zijn, verwachten ze. Op het eigen bedrijf zien ze dat de bijproducten (vooral beertjes) 1,5 tot 2 millimeter minder spek hebben en sneller groeien. “Bij kruising van de TN70 met een eindbeer die is geselecteerd op vleesproductie-eigenschappen zal het voordeel nog groter zijn. De vleesvarkenseigenschappen zullen minimaal vergelijkbaar zijn met nakomelingen van een Topigs 40, waarbij de voederconversie beter is.”

De goede vleesvarkenseigenschappen blijken al tijdens de opfok. Bij de TN70 gelten is de bespiering duidelijker zichtbaar dan bij een Topigs 20 of 40. De goede vreetcapaciteit komt ook bij de klanten van Ad en Loes naar voren. De zeugen vreten ook in het kraamhok goed door.

Daarbij zijn de moedereigenschappen van een TN70 vergelijkbaar met die van een Topigs 20. De zeugen zijn rustig en het risico op doodliggers lijkt minder. Bij de gelten zijn de tomen uniform. Loes: “ Ze werpen net zoveel biggen als een Topigs 40, maar het zijn nu 15 dikke biggen.”
De vruchtbaarheid doet daarbij volgens Ad niet onder voor een Topigs 40. “Ze worden net zo gemakkelijk berig.”

Bekijk ook bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer