Matig+risico+op+insleep+Afrikaanse+varkenspest+binnen+vijf+jaar
Nieuws
© Vidiphoto

Matig risico op insleep Afrikaanse varkenspest binnen vijf jaar

Het risico is klein dat Afrikaanse varkenspest (AVP) op korte termijn Nederland binnenkomt. Voor de komende vijf jaar schat Deskundigengroep dierziekten dat in als matig. Dat meldt demissionair landbouwminister Piet Adema in een Kamerbrief.

Deskundigengroep dierziekten schat het risico op insleep van AVP bij binnengehouden varkens als zeer klein. Voor buitengehouden varkens schatten de deskundigen het risico in als klein. De laatstgenoemde categorie heeft een grotere kans om in aanraking te komen met door reizigers en internationale vrachtwagenchauffeurs meegebrachte vleesproducten.

Het risico op insleep via voer of strooisel schatten de deskundigen als zeer klein. Dat doen ze mede vanwege het feit dat het aantal besmettingen bij gehouden varkens in gebieden met besmette wilde zwijnen laag is. Als het risico op overdracht via stro of varkensvoer hoog zou zijn, verwachten de specialisten een hoger aantal besmettingen bij gehouden varkens in deze gebieden te zien.

Besmet karkas

De deskundigen vinden daarnaast dat het niet logisch is dat een besmet karkas ongemerkt wordt meegenomen tijdens het oogsten van bijvoorbeeld stro. De machine zal hier naar verwachting op vastlopen. Voor de komende vijf jaar schatten de deskundigen het risico op insleep van AVP naar gehouden varkens in Nederland als matig. De onzekerheid van deze inschatting is groot, omdat het er vanaf hangt hoe de situatie zich in Europa ontwikkelt.

Door de steeds grotere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in Europa neemt het risico op insleep toe. De deskundigen verwachten niet dat de besmettingen bij de wilde zwijnen er de komende vijf jaar onder controle zijn gebracht.

Risico van de wolf

Een element dat de deskundigen onder de aandacht willen brengen, is de vestiging van de wolf in Nederland. Die zorgt ervoor dat populaties wilde zwijnen, ook in Duitsland en België, meer in beweging komen en zich over afstanden van 30 tot 40 kilometer verplaatsen.

Hierdoor wordt verwacht dat gezonde zwijnen vitaler worden en de zwakke dieren eerder bezwijken of worden gegrepen. Wat dit exact doet met het risico op verspreiding van AVP door verplaatsingen van populaties wilde zwijnen is op dit moment nog niet te voorspellen.

Besmette vleeswaren

Het risico op AVP-besmetting van wilde zwijnen via meegebrachte besmette vleeswaren van internationale chauffeurs of reizigers is klein, maar wel iets toegenomen. Dat komt omdat AVP inmiddels over een groter gebied in Europa is verspreid. Deskundigengroep dierziekten vindt het van belang om permanente aandacht te hebben op het voorkomen van insleep en het publiek te wijzen op de risico's.

Omdat het probleem zich al meerdere jaren voordoet, is de alertheid volgens deze experts mogelijk aan het wegzakken. Tevens benadrukken ze dat het nog steeds belangrijk is om karkassen van dode wilde zwijnen te melden, zodat die onderzocht kunnen worden op AVP. Melden kan bij de lokale autoriteiten, dat zijn de provincie, faunabeheereenheid of terreinbeheerder.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
  • Maandag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer