Pieter+Beniers%3A+%27Goed+ingerichte+hygi%C3%ABnesluis+draagt+bij+aan+werkplezier%27
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Pieter Beniers: 'Goed ingerichte hygiënesluis draagt bij aan werkplezier'

Bij werkplezier hoort ook een goed ingerichte en uitgeruste hygiënesluis, weet Pieter Beniers van Harpie bv. Hij is de geestelijk vader van de hygiënesluis waarmee familie Van Doremalen van varkensfokbedrijf Dorvar in het Gelderse Dreumel vorige week de POV Douche Award 2022 won.

Als geen ander weet Beniers wat voor gemartel het in een bedrijfsdouche kan zijn. Krap bemeten ruimtes om je uit te kleden en weer aan te kleden. Een douche die nog nat is van de voorganger en te lang een koude waterstroom. Als medewerker bij de bedrijfsverzorging en later als varkenshouder kent hij de dagelijkse werkelijkheid op varkenshouderijbedrijven als geen ander. Hij weet ook dat de ergernis die dat met zich mee kan brengen niet nodig is.

Beniers is eigenaar van Harpie uit het Brabantse Aarle-Rixtel. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in de bewerking van Volkernplaten. Hij verkocht in 2005 zijn varkenshouderijbedrijf om zich volledig te kunnen richten op Harpie. Dat voorziet in allerlei toepassingen van het materiaal Trespa. 'We moesten fors investeren op een van onze locaties en ik had geen opvolger', licht Beniers zijn carrièreswitch toe. Trespa kwam bij toeval op zijn pad. Het had net zo goed iets anders kunnen zijn.

Alle kleuren en maten

De oud-varkenshouder richtte in 2006 de eerste hygiënesluis in en daarna volgden er nog heel veel meer. Voor de agrarische sector, maar onder andere ook voor campings en sportaccommodaties. In alle kleuren en maten, voor alle branches. Beniers is de tel kwijt hoeveel hygiënesluizen hij met zijn bedrijf al inrichtte. Hij is er trots op dat Harpie zich marktleider in Nederland mag noemen.

Trots is hij ook op de Douche Award en de beoordeling van de jury. Die werd gevormd door een team van studenten van de HAS in Den Bosch. In het juryrapport schrijven zij: 'Er is echt overal aan gedacht'. Beniers: 'Wat bij familie Van Doremalen is gerealiseerd, is het resultaat van bijna 25 jaar ervaring. Ik weet precies wat mensen tegenkomen voor ze bij de varkens zijn. Wij kunnen daardoor passend advies geven.'

Ziektekiemen

Van Doremalen greep de omschakeling naar zeugen die vrij zijn van specifieke ziektekiemen (SPF) ook aan om ook de hygiënesluis op de locatie op het Zijvond onder handen te nemen. 'Ondernemers die met hun bedrijf inzetten op een hogere gezondheidsstatus van hun varkens, weten dat je bij de deur moet beginnen', stelt Beniers. 'Daar moet voorkomen worden dat ziektekiemen de stal binnenkomen.'

Om bouwtechnische redenen bevindt de hygiënesluis zich bij Dorvar in Dreumel op de eerste verdieping, boven de kantine. De ruimte is bereikbaar via een stalen trap. In de hygiënesluis zijn zowel aan de vuile als schone zijde een toilettenblok en wasbakken gerealiseerd.

Aan de vuile zijde zijn ook uv-ontsmettingskasten. Een laptop of camera die daarin is geweest, is gegarandeerd vrij van kiemen. De uvc-lampen in de kast werken minimaal een jaar en met een onderhoudscontract zorgt Harpie ervoor dat die tijdig worden vervangen.

Antibacteriële platen

Het hart van de hygiënesluis zijn de doorloopdouches. Daar hangen hygiëne-instructies in twee talen. De kleedruimtes zijn met 1 bij 1,30 meter royaal. Verder zijn ze uitgevoerd in antibacteriële platen, terwijl het plafond op 2,30 meter zit. De ruimtes hebben afsluitbare kluisjes voor waardevolle spullen, kastjes waarin de eigen kleding kan worden opgeborgen, vuile waskasten en vakken voor de bedrijfskleding, maar bijvoorbeeld ook een haardroger.

In totaal werden bij Van Doremalen in de hygiënesluis vijf douche-eenheden aangelegd: drie voor medewerkers, een voor bezoek en een speciaal voor vrouwen. 'Die voor vrouwen is van boven tot beneden op de vloer gesloten. De andere staan op pootjes. Het is belangrijk dat vrouwen zich veilig voelen en vrij en ontspannen kunnen douchen', geeft Beniers aan.

De unit heeft een epoxy-gietvloer met een holle plint. Die uitvoering maakt het eenvoudig om het geheel schoon te houden, weet hij. 'In haakse hoeken blijft altijd vuil zitten en dat geldt ook voor een vloer met tegels en voegen.' De vloer is uitgerust met vloerverwarming en in de douche ligt de vloer op 3 centimeter afschot tot de watergoot. 'Dan is de douche weer droog als de volgende erin stapt.'

Vluchtwegen

De hygiënesluis is ook voorzien van 'slimme technologie'. Zo zorgt een tijdklok voor de optimale douchetijd. De besturingscomputer is zo ingesteld dat in geval van een calamiteit de vluchtwegen niet geblokkeerd worden. 'Wanneer een medewerker de douche instapt, zorgt een sensor ervoor dat de deur naar het schone deel automatisch op slot gaat. Vervolgens stroomt er 1 minuut lang water om nat te worden, is er 1 minuut om in te zepen zonder water en daarna nog eens 2 minuten om af te spoelen.'

Dat is volgens Beniers de meest effectieve manier om goed te douchen. Pas wanneer die vier minuten om zijn, gaat de deur naar de schone ruimte van het slot. 'Onze uitdaging is dat alles schoon en netjes blijft op een eenvoudige manier', zegt Beniers.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
  • Maandag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer