Voedingswaarde+natte+bijproducten+nauwkeurig+bewaken+met+NIR
Nieuws
© Varkens Archief

Voedingswaarde natte bijproducten nauwkeurig bewaken met NIR

Om varkens nauwkeuriger op behoefte te voeren, is een betrouwbare matrix van de samenstelling van natte bijproducten nodig. De NIR-analysetechniek brengt het precisievoeren van brij dichterbij, blijkt uit een project van Trouw Nutrition en Looop. Vijf vragen aan Lennart Oosterbaan en Leendert Amersfoort van Trouw Nutrition en Kelly Vermeer van kringloopspecialist Looop.

1 Wat is NIR precies?

Met nabij-infraroodspectroscopie (NIR) wordt een energiestraal op een monster gericht en via lichtreflectie wordt dan de samenstelling bepaald. De gehaltes aan vet, eiwit, droge stof en anorganische stof van bijvoorbeeld veevoergrondstoffen zijn zo snel vast te stellen. Wel is het noodzakelijk eerst een ijklijn per specifieke grondstof op te bouwen. Dit gebeurt met grote aantallen NIR-metingen en standaard laboratoriumbepalingen.

2 Wordt de techniek al veel toegepast?

Bij de voederwaardebepaling van natte bijproducten wordt NIR nog niet veel toegepast. De huidige werkwijze is nog om een beperkt aantal monsters per product in een laboratorium te onderzoeken om daarmee de productmatrix op te stellen. Met NIR worden snel grotere aantallen monsters geanalyseerd, waardoor een matrix veel nauwkeuriger is en vaker aangepast kan worden.

3 Wat gaat NIR brengen bij brijvoedering?

In 2019 zijn Trouw Nutrition en Looop een project gestart om via de NIR-techniek de samenstelling van vier belangrijke natte bijproducten in beeld te krijgen. Er zijn ijklijnen ontwikkeld voor aardappelstoomschillen, biergist, tarwegistconcentraat en tarwezetmeel.

Op basis van deze ijklijnen zijn snel betrouwbare voederwaarden van monsters te bepalen. Omdat fors meer monsters worden geanalyseerd, neemt de nauwkeurigheid toe en de variatie af. Het brijrantsoen kan daardoor preciezer worden samengesteld. Als het gehalte aan suikers via NIR bepaald kan worden, is dat een extra stap richting precisievoeding.

4 Worden matrixen van bijproducten door die snelle analysetechniek vaker aangepast?

Voorlopig worden ze nog een keer per half jaar geactualiseerd. Met de NIR-techniek kan korter op de bal worden gespeeld. Seizoensinvloeden of verandering in productieprocessen worden sneller zichtbaar als er meer monsters worden geanalyseerd en er van meer bijproducten ijklijnen zijn.

5 Verschijnt de NIR-techniek binnenkort al op het erf van varkenshouders die brij voeren?

Nee, ook al is het erg handig dat er binnen een minuut een betrouwbaar resultaat van een grondstofmonster is. De apparatuur is te kostbaar voor slechts een beperkt aantal analyses van de genoemde bijproducten. Bovendien moet de kwaliteit, die in de opslag komt, ook geborgd worden.

Als het schort aan voerhygiëne op brijvoerbedrijven doet dat weer afbreuk aan de nauwkeurigheid van de rantsoensamenstelling. Diverse factoren moeten op orde zijn om dieren precies te voeden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer