Veehouders deden in 2018 weer minder beroep op MIA\Vamil voor investeringen in duurzame landbouw. Het totaalbedrag van de investeringen in (systemen in) duurzame stallen daalde met 16 procent. In vijf jaar tijd is dat met maar liefst 55 procent gedaald.
In 2014 bedroegen de investeringen in duurzame stalsystemen 404 miljoen euro. In 2015 daalde dat naar 358 miljoen euro en in 2016 naar 296 miljoen. Na de 217 miljoen euro in 2017 nam het bedrag in milieu-investeringen in duurzame stallen in 2018 af tot 182 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarcijfers MIA en Vamil 2018.
Die MIA/Vamil waardige investeringen vallen onder het landbouwthema ‘Duurzame landbouw’. In die fiscale regeling zijn echter andere landbouwthema’s erbij gekomen, zoals natuur inclusieve landbouw, kringlooplandbouw, eiwittransitie, klimaatadaptatie en emissiereductie. Veehouders kunnen milieu-investeringen dus ook bij die thema’s hebben gemeld.
De MIA\Vamil ondersteunt ondernemers die in innovatieve milieuvriendelijke technieken investeren. Ze kunnen een extra aftrekmogelijkheid creëren van de fiscale winst én 75 procent van de gemelde investering is willekeurig af te schrijven. In de veehouderij kunnen de jaarlijkse inkomsten behoorlijk schommelen, zodat met de flexibele afschrijving pieken en dalen in inkomsten (en belasting) beter kunnen worden opgevangen.