Net gespeende biggen verteren eiwit niet zomaar. Daarom kiest ForFarmers bij de nieuwe Vida-voerlijn voor het ultrafijn malen van eiwitrijke grondstoffen. Ook de samenstelling van de andere grondstoffen is afgestemd op een maximale benutting door jonge biggen. Hierdoor blijft er in de darmen nauwelijks onverteerd eiwit over. Ziekteverwekkers krijgen hierdoor niet de kans om te groeien. Bij de ontwikkeling van de nieuwe voerlijn heeft ForFarmers samengewerkt met Trouw Nutrition.
Belangrijk is onder andere dat de granen heel schoon zijn. Kaf en andere ongewenste bestanddelen kan een jonge big niet goed verteren. Het graan wordt daarom extra gereinigd. Daarbij wordt er speciaal op gelet dat de kwaliteit van het graan hoog is en de kans op mycotoxines heel klein. Een groot deel van het schone graan wordt vervolgens ontsloten (vergelijk het verschil tussen rauwe aardappelen en gekookte aardappelen) om het verteren voor de big gemakkelijker te maken. Samen met het ultrafijn gemalen eiwit kan de big daardoor de energie en eiwit die ze binnen krijgt vrijwel geheel gebruiken voor groei.
De darmgezondheid van de biggen gaat er door de goede verteerbaarheid van de grondstoffen op vooruit. Daarnaast zitten er zuren, enzymen en functionele vezels in de Vida-voeders die zorgen dat de gunstige darmbacteriën de overhand houden en de slechte bacteriën weinig kans maken.
Belangrijk bij een goede biggenvoeding zijn de schakelmomenten. De voeders uit het Vida-biggenvoerprogramma zijn daarom heel goed op elkaar afgestemd. De biggen merken weinig van de overgangen van het ene naar het andere voer. Al blijft het belangrijk dat de varkenshouder het goede moment kiest. Te vroeg overschakelen blijft nadelig.
Het biggenvoerprogramma loopt vanaf dag één in het kraamhok tot en met het moment dat de biggen naar het vleesvarkensbedrijf gaan.
Kijk hoe Janny Bom-Hans Vida toepast bij bedrijf in beeld.