Een akkerbouwer in Duitsland die op zoek was naar een vervanger van energiemais heeft Igniscum ontdekt. De eenzijdige teelt van mais voor uitsluitend biogasproductie put de bodem uit en krijgt bij het publiek een steeds slechtere naam.
Igniscum is een permanent gewas met bladeren. Zeker tijdens de bloei ziet dat er mooi uit en trekt het veel bijen en andere insecten aan. Het gewas is tweemaal per jaar te oogsten gedurende mogelijk wel 20 jaar achtereen. De akkerbouwer heeft het gewas veredeld en het gewas Igniscum Candy genoemd. Door de veredeling zaait het gewas niet meer uit en hebben omliggende gewassen er geen last meer van.
De akkerbouwer is een klant van Dorset, die heeft Igniscum Candy overgenomen van de akkerbouwer en onderzoekt de mogelijkheden nu verder. Inmiddels staan er in Duitsland enkele honderden hectares van het gewas. De opbrengst van Igniscum is volgens Henk Haaring, directeur van Dorset, minimaal 18 ton droge stof per hectare en waarschijnlijk nog (veel) meer. De biogasinstallatie draait er goed op. Na de oogst met de hakselaar wordt een deel van het gewas ingekuild voor biogas en een deel kan worden gedroogd met de restwarmte van de biogasinstallatie. Het droge product is dan geschikt als vervanger van zaagsel.
Nadeeltje van Igniscum is dat het niet direct te oogsten is. Het wordt geplant en moet dan eerst drie jaar groeien. Mechanische onkruidbestrijding is in het eerste jaar nodig. Daarna krijgt onkruid geen kans meer. Na iedere oogst komt er (varkens)mest op. Het gewas wortelt diep en is nauwelijks droogtegevoelig, in tegenstelling tot mais.
Energieneutraal
Met Igniscum ziet Haaring kansen voor een beter imago en een energieneutrale varkenshouderij. Het betere imago is mogelijk door de vleesvarkens en zeugen in groepshuisvesting te houden en hokken int e strooien met gedroogde Igniscum Candy.
Met de vaste mest die hierdoor ontstaat is het mogelijk een varkensbedrijf energieneutraal te maken. Door de vaste mest te vergisten is op een bedrijf met 4.000 vleesvarkens alle eigen elektriciteit te produceren. De vrijkomende warmte is te benutten voor het drogen van Igniscum en het verwarmen van de afdelingen bij opleg.
Voor een gesloten zeugenbedrijf met 500 zeugen is het nodig de vleesvarkens en dragende zeugen op een ingestrooide stal te houden. Dan is er voldoende stroom en warmte om in de eigen energiebehoefte te voorzien.
De teelt van Igniscum zal voorlopig vooral in Duitsland plaatsvinden. Er zijn daar veel gebieden die een gebrek hebben aan organische mest en waar momenteel vaak energiemais wordt verbouwd voor grote biogasinstallaties. Volgens Haaring is er een constructie te bedenken waarbij je mest naar die gebieden brengt en het ruilt tegen gedroogde Igniscum.
Bekijk ook de beelden beter strooien.