Onze Bloggers

  Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier
 
  Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies
 
  John Lorist
Voorzitter coöperatie Topigs
 
  Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 
  Pieter Swinkels
Coach LEAN in de Veehouderij
 
  Ruth van der Haar
Varkenshoudster
 
  Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders
 
  Joost Straathof
Eigenaar JSWater
 
  Gé Backus
Directeur Connecting Agri & Food
 
  Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden
 
  Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD
 
  Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin
 
  Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin
 
  Paul Bens
Directeur DLV Advies
 
  Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl
 

Spek en spierdikte versus groei bij beren

Auteur: Kasper Bekker

17 november 2011

Kasper BekkerIn mijn vorige blog schreef ik uitvoerig over de op handen zijnde veranderingen in de nieuwe Maskes in Duitsland. Mijn inschatting dat TOPIGS vleesvarkens beter zouden uitkomen is meer dan bewaarheid geworden. Sterker nog: De slachterijen hebben de Maskes allemaal naar beneden bijgesteld omdat de nieuwe uitkomsten onbetaalbaar bleken.

Ook na de recente correcties, kunnen we nog steeds spreken van een verbetering. TOPIGS genetica komt nog steeds beter uit. Misschien is de meest in het oog springende verandering dat de meeste geslachte beren alleen nog maar op buikvleespercentage worden uitbetaald. Het algemene gebrek aan spierdikte bij beren wordt op deze manier op een iets vriendelijker wijze vertaald in opbrengst.

Als reactie op bovenstaande merk ik dat varkenshouders en handelaren zich nu oriënteren op eindberen uit een minder luxe segment die wel bekend staan om meer daggroei. Op zich een ogenschijnlijk logische reactie. Toch is het oppassen geblazen!

Inmiddels beschikt TOPIGS over programma’s die nauwkeurig berekenen wat de financiële verschuivingen zijn in de verschillende afrekenmodellen voor de vleesvarkens. Uiteindelijk zijn alle Maskes en uitbetalingssystemen redelijk eenvoudig terug te vertalen naar spek- en spierdiktes.

De invloeden van spek- en spierdiktes bij gelten op AutoFOM en beren op buikvlees zijn vergelijkbaar met die van borgen en gelten op FOM (prikpistool in Duitsland). Voor elke mm spek extra moet ongeveer 50 gram groei worden gerealiseerd om dit financieel te compenseren. Voor elke mm spier is dat ongeveer 10 à 15 gram groei. Op deze manier kun je dus al snel uitrekenen dat een iets minder luxe eindbeer al snel 80 tot 100 gram daggroei meer moeten vererven om financieel niet achteruit te gaan.

Bij borgen en gelten op AutoFOM is 1 mm spek gelijk aan 70 gram groei en 1 mm spier gelijk aan 25 gram groei.
In Nederland liggen deze waardes duidelijk dichter onder handbereik. Het meest progressief is de uitbetalingsystematiek van Vion waarbij spek- en spierdikte naast het vleespercentage via aparte tabellen worden betaald. Hier staat 1 mm spek financieel gelijk met ongeveer 35 gram groei en 1 mm spier met slechts 7 gram daggroei.

Tegenvallende groei bij met name de beren is vaak een gevolg van suboptimale gezondheid en een niet goed passend voer. Beren zijn gevoeliger voor balansverstoringen en reageren heftiger. Op bedrijven waar deze voorwaarden goed zijn ingevuld zie je dat beren zelfs uistekende groei- en voederconversiecijfers laten zien. Kijk bij mindere prestaties dan ook als eerste naar deze basisvoorwaarden.

Kortom:
Wisselen van eindbeer?
Bezint eer ge begint!
En vraag advies aan adviseurs die echt weten van de hoed en de rand.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord


Reacties

 

 

Hallo Kasper,

Ik lees nu uw artikel ''Spek en spierdikte versus groei bij beren'' en ik vroeg me af wat volgens U de optimale verdeling is tussen spek en spierdikte.

M. v. g.
Ellen Schmeitz
Studente Wageningen University and Research

Nieuwe reactie inzenden